skip to Main Content

Wat gebeurt er als je stopt met gokken?

Tot begin deze eeuw werd dwangmatig gokken beschouwd als een wat uit de hand gelopen hobby die misschien iets te serieus genomen werd. Een onschuldige fascinatie met kansspelletjes. Met de gedachte dat de gokkers daarmee konden stoppen wanneer ze maar wilden. Dat het uitsluitend financiële problemen oplevert. Dat is inmiddels wel achterhaald.

Dit gebeurt als je stopt met gokken

Gokken neemt het leven van dwangmatige gokkers volledig over en is geen onschuldig tijdverdrijf. Integendeel, het is een even groot probleem als een drugs- of alcoholverslaving en het neemt iemands leven totaal over. Dit betekent dat net als bij een drugsverslaafde, het abrupt stoppen met gokken tot afkickverschijnselen leidt.

Ontwenningsverschijnselen

Wetenschappelijk onderzoek heeft dus aangetoond dat het stoppen met gokken tot dezelfde ontwenningsverschijnselen leidt. Maar de vraag rees wel of deze verschijnselen veroorzaakt worden door het stoppen met gokken of door het ontbreken van een manier om met stress om te gaan (wat vaak de aanleiding is om te gokken). Een onderzoek uit 2008 toonde aan dat afkickende gokverslaafden lijden aan misselijkheid en maagproblemen, snel geïrriteerd zijn, stemmingswisselingen hebben – net als drugsverslaafden. Ook domineert het gokken de gedachtes van de gokverslaafde en draait alles om het voldoen aan de drang om te gokken, zoals het bij een drugsverslaafde gaat om de drang te scoren. Een andere overeenkomst is de gewenning. Net als bij een alcoholverslaafde die steeds meer moet drinken om aan zijn behoefte te voldoen moet een gokker steeds meer en vaker gokken om de kick te krijgen.

Meer inzicht in gokverslaving

Door inzicht te krijgen in de gokverslaving hebben wetenschappers zelfs het begrip ‘verslaving ’ aangepast. Daar waar vroeger altijd gedacht werd dat een verslaving afhankelijkheid aan een stof betekende realiseert men zich nu dat een verslaving “het voortdurend streven naar een beloning ondanks het feit dat dit ernstige nadelige gevolgen oplevert voor de verslaafde”.

Een passende therapie vinden voor een verslaving is de beste manier om ervan af te komen. Gespecialiseerde therapeuten kunnen passende gedragstherapieën toepassen, al dan niet met behulp van medicatie in de lange weg terug naar een gokvrij leven.

Back To Top