skip to Main Content

Waarom gokkers liegen

Mensen met een verslaving zijn ziek. Verslavingen zijn van alle tijden en komen overal op de wereld voor, of het nu om alcohol, gamen, seks, drugs of eten gaat. Er is echter één soort verslaving die weliswaar van alle tijden is maar in onze moderne maatschappij aan een opmars bezig is, en dat is gokverslaving. De reden hiervoor is duidelijk, in deze moderne tijden hoef je niet meer naar illegale speelhonken of legale casino’s te gaan maar kun je gewoon online gokken. Het in je bezit hebben van een smartphone is al genoeg om te gokken voor echt geld en het kan relatief anoniem, waar je ook bent en de keuze is enorm.

De leugens van gokverslaafden

Als je een gokverslaafde in je omgeving hebt heeft dit vaak grote gevolgen voor je. Gokkers liegen veel en vaak over hun verslaving, over hun financiële situatie en hun bezigheden en zullen proberen er alles aan te doen om hun gokgedrag te verbergen. Daarom kan een gokverslaafde vaak heel lang zijn/haar gang gaan en zijn de gevolgen al bijna onoverkomelijk als de partner of familie erachter komt. Let op de hieronder meest voorkomende leugens en aanwijzingen waaruit je kan opmaken dat iemand een serieus gokprobleem heeft:

Ontkenning gokverslaving

‘Hoe kom je erbij, ik heb helemaal geen probleem”. Dat is waarschijnlijk het eerste en meest voorkomende excuus wanneer je iemand aanspreekt op welke verslaving dan ook. Het ontkennen van het bestaan ervan en de ander het gevoel geven dat ze de situatie veel te serieus inschatten. Bijna verbolgen zijn dat iemand durft te suggereren dat je een probleem hebt. Dat is typerend voor een verslaafde. Ze zullen manipulatief zijn en verantwoordelijkheid ontduiken om maar door te kunnen gaan. Zelfs als het voor iedereen overduidelijk is dat iemand een groot probleem heeft zullen ze blijven ontkennen.

Ik kan elk moment stoppen met gokken, echt!

Naast het feit dat ze in eerste instantie ontkennen dat ze teveel gokken zullen gokverslaafden vervolgens aandragen dat ze echt prima direct kunnen stoppen met hun onschuldige hobby. Ze zullen wellicht zelfs voor kortere tijd helemaal stoppen om te bewijzen dat ze wel zonder gokken kunnen, vooral in de hoop dat je ze daarna met rust laat en weer volop hun gang kunnen gaan. Langere tijd ‘spontaan’ stoppen is voor verslaafden echter bijna onmogelijk.

Je hebt er toch geen last van..?

Een veelgehoord excuus van met name gokverslaafden is dat anderen toch geen last hebben van hun verslaving. Ze vinden dat ze niemand kwaad doen of belasten met hun verslaving en dat ze toch ook geen schadelijke lichamelijke effecten oplopen door te gokken – dit alles in tegenstalling tot bijvoorbeeld roken of drinken. Wat gokkers zich niet realiseren is dat net als bij elke andere verslaving hun gokgedrag alleen maar zal toenemen en niet zal afnemen. Het zal uiteindelijk familieleden en vrienden in de problemen brengen en het zal zeer zeker een effect hebben op het welzijn en het leven van een partner en eventuele kinderen. Daarnaast zijn gokverslaafden vele malen vatbaarder voor depressies, stemmingswisselingen en het vertonen van agressief gedrag.

Zoek hulp

Als je de bovenstaande signalen en excuses herkent en je je zorgen maakt over iemand in je omgeving, wacht dan niet langer en zoek hulp. Een gokverslaving verdwijnt niet vanzelf. Er zijn veel instanties, zowel vanuit de overheid als in de private sector, die hulp aanbieden bij verslavingen. Zoek een passende behandeling voor je partner of familielid met een gokprobleem.

Back To Top