skip to Main Content

Medicatie tegen gokken

Toen onlangs bekend werd dat artsen gokverslavingen willen behandelen met Naltrexon kwam er een storm aan kritiek. Naltrexon is een medicijn dat werkzaam is bij verslavingen waarbij een lichamelijke afhankelijkheid ontstaat, zoals bij alcohol of drugs. Dat zoiets ook zou werken bij een geestelijke afhankelijkheid, zoals gokverslaving wordt beschouwd, was tot voor kort geen optie. Immers, een gokverslaving is een mentale kwestie, een gedragsstoornis, een kwestie van wilskracht tonen en het voorschrijven van een medicijn tegen deze ‘loser’-verslaving zou weggegooid geld zijn. Dat geld kan men dan beter gebruiken voor research naar bijvoorbeeld kanker.

Gokverslaving met medicijnen behandelen

Maar terwijl er in de media en op andere platformen gebakkeleid werd over al dan niet voorschrijven van medicijnen bleef de belangrijkste vraag onbeantwoord: Als een medicijn als Naltrexon werkt en als doktoren erin geloven, wat zegt dit dan over hoe een verslaving werkt?

Dopamine

Bij een drugs- of alcoholverslaving stop je een substantie in je lichaam. Dat heeft een chemisch effect op je brein. Dat is eenvoudig te begrijpen. In eerste instantie lijken gedragsverslavingen en substantia verslavingen daarom weinig met elkaar gemeen te hebben. Bijna alle beslissingen die we maken in het leven hebben wel een gokelement in zich, zelfs het kiezen van een nieuwe smaak ijs is een gok… het zou best eens helemaal niet lekker kunnen zijn namelijk. Maar als het dan wel lekker is krijgen we daar geen kick van.

Maar je hersenen krijgen wel een soort van euforie-kick van een gok die lukt. Bij het succesvol gokken geeft je brein dopamine af en dat zorgt voor een gelukzalig gevoel. En dat zijn eigenlijk dezelfde chemische stofjes die zorgen voor een fijn gevoel bij het drinken van alcohol en het gebruiken van drugs. En als je er eenmaal aan gewend bent wil je meer. En ga je dus meer gokken, en vaker, en met hogere bedragen om diezelfde kick te krijgen. Net als een alcoholist die meer en meer gaat drinken.

Niet meer gokverslaafd dankzij medicatie

Een verslaving aan gokken kan iemand net zo afhankelijk maken als harddrugs. In een land als het Verenigd Koninkrijk zijn nu ongeveer 620.000 geregistreerde gokverslaafden. Dit aantal groeit snel, mede door de toegankelijkheid via internet. Hoogste tijd dus om in te grijpen en te zoeken naar een oplossing. In Londen is vorig jaar een proef gestart met het voorschrijven van het eerder genoemde medicijn, Naltrexon aan 5 notoire gokverslaafden. Alle vijf zijn van hun gokverslaving afgekomen en sindsdien is het medicijn aan een grotere groep voorgeschreven. Naltrexon werkt op het gedeelte van de hersenen waar het euforische gevoel zich ontwikkeld. Het blokkeert dit gevoel.

Medicijn en gedragstherpaie bij gokverslaving

Er is wel één nadeel. Niemand weet precies hoe het werkt, maar kennelijk stopt het ook het euforische gevoel dat door gedrag wordt verkregen en niet door het innemen van een chemische substantie. Het ontneemt als het ware de gokker de lust om te gokken omdat de beloning ten alle tijden uitblijft. Het medicijn werkt dus uitstekend maar het zou wel betekenen dat iemand levenslang dit medicijn moet slikken, daar waar gedragstherapie ook een grote rol zou kunnen spelen in genezing, en dit zou op langere termijn natuurlijk een betere, goedkopere en gezondere oplossing zijn. Bovendien is het nog niet lang genoeg getest om te zien of het medicijn op de langere termijn ook goed werkt. Een combinatie zou de beste oplossing zijn.

Back To Top