skip to Main Content

Hoe stop ik met gokken

Ruim 2,5 procent van de Westerse bevolking heeft problemen met gokken. Je bent dus niet alleen, een bijeenkomst van een steungroep bijwonen kan enorm helpen in het overwinnen van een verslaving. Het is enorm belangrijk te erkennen en begrijpen dat je verslaafd bent en waarom.

Stoppen met gokken tips

Zoek alternatieven voor gokken. Dit is bepalend voor succes of falen bij het stoppen met gokken. Er is veel professionele hulp voorhanden om voorgoed te stoppen en gestopt te blijven. Hieronder tips die je kunnen helpen bij het voorkomen van het in de verleiding te komen te gokken,.

1. Begrijp het probleem

Je kunt iets niet beter maken als je niet weet wat er eigenlijk mis is. Gokverslaving is een mentale stoornis. Je hebt mogelijk een gokverslaving als je:

 • De drang hebt met steeds meer geld te gaan gokken
 • Rusteloos en geïrriteerd bent als je niet kunt gokken
 • Verschillende malen vruchteloos geprobeerd hebt te stoppen
 • Door gaat met gokken om je verlies goed te maken
 • Financiële steun nodig hebt
 • De hele dag bezig bent met gokken, ook in gedachten als je iets anders doet
 • Relaties verliest en in conflicten komt met anderen over gokken
 • Gokt om stress te verlichten
 • Liegt tegen vrienden, naasten en collega’s over gokken

Wees eerlijk tegenover jezelf als je dit lijstje leest. Stop met ontkennen en goedpraten.

2. Zoek een praatgroep

Er zijn in het hele land actieve supportgroepen met mensen die uit eenzelfde dal komen als waar jij nu in zit. Mensen met wellicht meer ervaring hoe dit aan te pakken en die bereid zijn je te helpen. Ook online zijn er anonieme praatgroepen in chatrooms waar je voor hulp terecht kunt. Het enige wat je hoeft te doen is Googlen.

3. Vermijdt verleidingen

Door een gokverslaving te erkennen kun je tactieken toepassen die bij andere verslavingen succesvol bleken, namelijk het vermijden van verleidingen en het voorkomen dat je in herhaling valt. Als langs een gokhal lopen op weg naar huis of naar werk je in de verleiding brengt, neem dan andere routes. Doe je creditcards weg. Unsubscribe van spam-mails met gokaanbiedingen. Haal de gokwebsites uit je lijst van favorieten. Kijk het WK niet. Het lijkt allemaal lastig te verwezenlijken maar het werkt wel en als het eenmaal gewoon wordt niet meer langs dat casino te wandelen is de verleiding ook weg.

4. Stel gokken uit

Bij een verslaving hoort de sterke drang om aan je verslaving gehoor te geven. Alsof het je roept en je kunt het moeilijk weerstaan. Maar het zijn wel vaak momentopnames. Het is geen 24 uur per dag. En als je dat weet dan kun je je focussen op het einde van dat gevoel, van die roep om een gok te wagen. Stel het uit. Praat tegen jezelf en geef jezelf een compliment voor elke 5 minuten die je voorbij kunt laten gaan zonder eraan toe te geven. Denk na over wat er met je gebeurt en waarom je de drang voelt om te gaan gokken. Zorg ervoor dat jij controle hebt over je drang en dat de drang niet de controle over jou krijgt.

5. Denk aan de gevolgen

Een verslaafde die werkt aan herstel voelt schaamte en schuld. Teveel daarvan kan een negatief effect hebben maar in de juiste dosering is een gevoel van schaamte en schuld precies wat je nodig hebt om ervoor te zorgen dat je je realiseert wat de consequenties zijn en waren van je gedrag.

 • Je veroorzaakt problemen voor je naasten
 • Je brengt je familie in financiële moeilijkheden
 • Hoe maakt je ooit al de leugens goed die je verteld hebt

Raak niet verstrikt in het verleden maar realiseer je de pijn die je anderen en jezelf hebt aangedaan en zeg tegen jezelf dat je de keuze hebt dit niet weer te laten gebeuren.

6. Zoek alternatieven

Het vermijden van verleidingen is natuurlijk prima, maar lastig is het als je vervolgens niet weet wat je met je tijd moet gaan doen. Essentieel is daarom dat je alternatieven zoekt zodat je je niet verveelt. Denk hierbij aan sporten, meditatie, vrijwilligerswerk, reizen, nieuwe hobby’s uitproberen of tijd doorbrengen met vrienden en familie.

7. Zoek hulp

Als je verslaafd bent, of het nu aan gokken of drugs of alcohol is, heb je hulp nodig. Met hulp wordt het makkelijker. Professionele hulp kan het verschil maken tussen een gezond en gelukkig leven of het levenslang afbetalen van schulden en vechten tegen de verleidingen. Wees daarom niet beschaamd en zoek die hulp.

Back To Top