skip to Main Content

Afkicken van gokken

Natuurlijk is het mogelijk te genezen van een gokverslaving. Het is in principe mogelijk te genezen van elke verslaving, zolang de verslaafde maar erkent dat hij of zij een verslaving heeft. En zolang ze het maar goed aanpakken.

Genezen van een gokverslaving

De meeste doorsnee behandelingen tegen verslavingen zijn gebaseerd op zelfbeheersing. Wilskracht is het sleutelwoord daarbij. Het idee erachter is dat de verslaafde, de gokker in dit geval, erkent dat hij zijn leven vergooid, in de financiële problemen komt, zijn huwelijk of relatie kapot maakt en levenslang moet vechten om de drang tot gokken te weerstaan. Maar ja, dat wist die gokker natuurlijk al lang anders had hij of zij geen hulp gezocht. Waarschijnlijk hebben ze dit al tientallen malen tegen zichzelf gezegd en al even zoveel keer gezworen dat het nu genoeg was en dat het echt zou stoppen. Sommige mainstream programma’s gaan er zelfs vanuit dat de gokker moet erkennen dat hij levenslang heeft. Zoiets maakt het niet bepaald gemakkelijker.

Kan een gokverslaafde veranderen en stoppen?

Volgens Allen Carr is het geheim van het overwinnen van een gokverslaving om als verslaafde te begrijpen wat het precies is dat je denkt dat zo leuk is aan gokken. Wat beweegt je om elke keer toch weer te gokken? Gokkers kennen de nadelen echt wel, die komen ze inmiddels dagelijks tegen. De kosten en schulden, de ruzies, het voortdurend liegen. Het verlies van relaties en eigendommen. Het heeft eigenlijk volgens Carr weinig zin dit bij voortduring maar in te wrijven. Het is belerend en vernederend en kan tegendraads werken.

Snel van je gokverslaving af

Maar als je gaat focussen op de door de gokker veronderstelde voordelen van online gokken en ze laat inzien welk proces er aan voorafging voordat ze in die negatieve spiraal van gokken en verslaving terecht kwamen, doet de verslaafde inzien dat ze ervan weg kunnen lopen en die donkere periode achter zich kunnen laten. Het verbazingwekkende hieraan is dat dit proces echt geen weken, maanden of jaren zou hoeven duren, aldus Carr. Sterker nog, het kan in een paar uur gebeurd zijn. Als jij als dwangmatige of verslaafde gokker dit nu leest dan weet ik zeker dat je denkt… he, wacht eens even…..er is hoop? Ja, er is hoop. Verdiep je in Allen Carr’s methode en er is licht aan het einde van de tunnel.

Allen Carr’s Easyway

Veel methodes om een verslaving te stoppen bestaan eenvoudigweg uit een lijst met tips die je dan maar moet volgen. Zo simpel is het in de praktijk niet en Allen Carr begrijpt dat. Dit is niet zomaar een lijst met tips om te stoppen met online gokken, dit is een route uit het doolhof van verslaving naar de ultieme vrijheid! Maar je hebt niets aan een route als je de plattegrond niet mee hebt. Je moet dus eerst snappen dat gokken geen voordelen heeft maar dat je simpelweg door je brein in de maling genomen bent door te denken dat het wel iets oplevert.

De instructies zijn simpel:

  1. Begrijp en accepteer dat je een serieus probleem hebt. Nee, het was geen pech dat je alles verloor. Nee, het is niet een onschuldig tijdverdrijf. Of je jezelf nu een dwangmatige gokker of een probleemgokker vindt, je bent gewoon verslaafd. Maar dat wist je al toen je hulp zocht. Accepteer dat je een probleem hebt, neem jezelf voor dat je dit gaat oplossen en zoek een methode die het beste bij jou past.
  2. Ja, je zat fout. Wen er maar aan. Je moet accepteren wat je fout gedaan hebt. Het is onomkeerbaar, dus stap eroverheen en ga verder. Je hebt er een zooitje van gemaakt, mensen pijn gedaan, relaties verwaarloosd en mensen in de problemen doen belanden. Dat wil je allemaal oplossen en repareren maar dat kan pas als je jezelf beter hebt gemaakt . Focus op jezelf.

    Accepteer dat je een gokprobleem hebt en maak je naasten deelgenoot. Het is werkelijk bizar hoelang een gokverslaafde tegenover de buitenwereld volhoudt dat hij of zij geen probleem heeft. Ondanks schulden, financiële catastrofes en dreigende levenslange afbetalingen zullen echte verslaafden ontkennen dat er een probleem is. Het maakt echt niet uit of je jezelf anders noemt. En dat weet je eigenlijk al lang, anders zou je die hulp niet zoeken.

  3. Eerlijk duurt het langst. Als je aan de slag gaat met je naasten om die gokverslaving te overwinnen, verwacht dan geen schouderklopjes en complimentjes. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Ook al vermoedden je naasten al veel langer dat je een probleem hebt, geconfronteerd met de naakte waarheid zal boosheid de eerste reactie zijn. Accepteer het als een kerel en zwelg niet in zelfmedelijden. Hun woede is terecht en het is een je verdiende loon. De woede zal zakken en ze zullen uiteindelijk waarderen dat je eindelijk open kaart speelt.
  4. Zoek hulp. Nu. Hoewel het lijkt alsof er therapieën op elke straathoek zijn om je van je probleem af te helpen is het in de praktijk niet zo gemakkelijk. Die eerste stap kan tegenvallen of moeilijk zijn. Daarom is hel wellicht goed te weten dat er snelle, goedkope en eenvoudig te bereiken hulp is. Blijf lezen en ontdek de methode van de #1 verslavingsdeskundige van de wereld.
  5. Houd moed. Zoals gezegd kan contact opnemen met een hulpverlenende instantie tegenvallen en demotiverend zijn. Geen click met de vreemde die je aan de telefoon krijgt bij de anonieme verslaafden telefoonlijn, lange wachtlijsten voor alleen het intakegesprek bij een instelling, schaamte. Allemaal hindernissen op weg naar genezing. Het op zichzelf staande programma van Allen Carr is anoniem, privé en altijd binnen handbereik. Het is een positief opgezet programma dat bevrijdend zal werken.
  6. Geef het tijd. Verwacht niet meteen dat de relaties die je hebt ondermijnd direct weer hersteld zijn. Het herbouwen van vertrouwen kost tijd, meestal meer dan het gekost heeft om het af te breken. Blijf eerlijk. De afstand die je voelt tussen jou en je naasten is ontstaan omdat zij zichzelf beschermden tegen jouw verslaving. Het is goed dat ze dat gedaan hebben. Het is niet persoonlijk. Het is verstandig. Accepteer dat en maak er geen groot punt van. Het komt goed.
  7. Praat erover. Je naasten zullen herhaaldelijk boos worden als je over je problemen praat maar ze zullen wel luisteren. Blijf praten en begrijp dat de boosheid die je naasten ventileren voor hen de manier is om ook verder te kunnen. Hoe meer je communiceert hoe sneller een vertrouwensband herstelt en je verder kunt in je leven. Het is niet makkelijk maar het is het waard.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top